menu-item-blog0

Nieuws uit Moorslede

Geen feed gevonden

Welkom

Dimmen en doven van de straatverlichting in #Moorslede

op . Gepost in Blogs

straatverlichting2  

Laat het vooreerst duidelijk zijn dat ik absoluut meeleef met de slachtoffers van de inbraken van donderdagnacht 3 november. Dat is voor die mensen een heel traumatische ervaring.

Bij deze wens ik hen veel sterkte en hoop dat ze dit nooit meer hoeven mee te maken! In totaal werd in 8 huizen ingebroken of geprobeerd. Ledegemstraat (2), Mandellaan (3), G. Gezellelaan (2), Cardijnlaan (1).

infoIn de INFO Moorslede van september stond te lezen dat de straatverlichting vanaf een bepaalde datum zou worden gedimd en gedoofd in weloverwogen straten of wijken (zie afbeelding). Eandis is daar nu mee bezig en is bijna klaar. Het leek me een goed idee om dat nog eens toe te lichten gezien blijkbaar nog veel mensen niet op de hoogte zijn dat er gedimd en gedoofd wordt.

Lichtraad

 In het kader van het Europees burgemeestersconvenant* (unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad) heeft het gemeentebestuur onder andere beslist om over te gaan tot het dimmen en doven van de straatverlichting, iets wat vele buurgemeenten reeds eerder deden. Maar dat gebeurt niet zomaar. In Moorslede werd een lichtraad opgericht om een masterplan op te stellen omtrent de straatverlichting. Daarin zetelen deskundigen van Eandis, een aantal schepenen, de politie, ikzelf en mensen van de dienst Ruimte. 

Schermafbeelding 2016-11-05 om 14.26.20In deze lichtraad werd onder andere het dimmen en doven van de straatverlichting behandeld. Maar ook het systematisch vernieuwen van de straatverlichting naar duurzame, milieuvriendelijke en energiezuinige lichtpunten. Bijvoorbeeld in het gerenoveerde zwembad, de gerenoveerde dorpskern, het aanstralen van de kerk van Moorslede en de kerstverlichting wordt gebruik gemaakt van led technologie. Deze verlichting verbruikt ongeveer 1/10de van de vroegere verlichting en gaat 5 keer langer mee. Op middellange termijn zal gans onze gemeente uitgerust zijn met dergelijke verlichting.

Deelruimtes

Vanaf 1 september is Eandis bezig met het aanpassen van de straatverlichting aan de beslissing die werd genomen in de lichtraad. Dat wil zeggen dat ze de installatie van de straatverlichting aanpassen om het dimmen en doven op weloverwogen plaatsen mogelijk te maken. De lichtraad heeft daarom Groot Moorslede onderverdeeld in deelruimtes om aan te geven wat er waar moet gebeuren. Een paar voorbeelden van deelruimten: bovenlokale verbinding, lokale verbindingen, landelijke weg, woonerf, omgeving school en buitenschoolse opvang, woonstraat centrum, etc.

Gevoel van onveiligheid

In woonerven (wijken) werd er weloverwogen beslist om te doven vanaf 23u tot 05u, dit vanaf maandag tot en met donderdag. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht blijft de verlichting branden. Ik zeg wel degelijk telkens ‘weloverwogen beslist’. We hebben dat niet zomaar gedaan. Er werd vooraf informatie en cijfermateriaal opgevraagd bij de politie en er werd navraag gedaan bij de gemeenten die ervaring hadden met het dimmen en doven. Daaruit bleek dat er een bepaalde tijd nodig is voor de inwoners om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. In het begin heerst er een gevoel van onveiligheid. Maar na een aantal maanden verdwijnt dat gevoel en wordt men de duisternis gewoon.

Wat de cijfers van het aantal inbraken betreft wordt een verlaging van het aantal diefstallen vastgesteld in de straten waar de lichten worden gedoofd. Dat lijkt me enigszins logisch omdat het moeilijker inbreken is als de zichtbaarheid heel beperkt of nihil is. Daarom moet er gebruik gemaakt worden van een eigen lichtbron (vb.zaklamp). Door gebruik te maken van een lichtbron worden inbrekers sneller opgemerkt.

Maatregelen

Om het de inbrekers nog lastiger te maken is het aangewezen om aantal eenvoudige, betaalbare maatregelen te nemen:slot

  • Zorg steeds voor een bewoonde indruk (vb. Lampje laten branden)
  • Zorg dat al uw deuren goed op slot zijn en voorzie een schuifslot aan de binnenkant
  • Voorzie uw deuren met een veiligheidscilinder of extra sloten
  • Laat uw ramen niet op kiepstand staan.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht van iedereen rondslingeren.
  • Voorzie buiten een bewegingsdetector die een lamp doet branden als er iemand voorbijkomt 

Dit is slechts een greep uit alle maatregelen die u kunt treffen. Maar weet dat u steeds beroep kunt doen op uw wijkagent om eens langs te komen en een screening te doen van uw huis. Wees er van overtuigd dat hij u nog veel meer tips kan geven om de kans op inbraak te minimaliseren. Bel gerust naar 051/788181 voor een afspraak!

Veel succes!

Gr. Ward

*’Burgemeestersconvenant’ of ‘Convenant of Mayors’ voor klimaat en energie brengt duizenden lokale en regionale autoriteiten samen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op hun grondgebied te verwezenlijken. Ondertekenaars zeggen toe om de CO2-uitstoot tegen 2020 met 20% te verminderen.