Snelst adequate hulp ook voor politie!
De recente gebeurtenissen in Dadizele en Moorslede zijn er niet vreemd aan dat ik mijn persoonlijke visie over de politionele organisatie in ons land even wil laten horen.Vanuit mijn functie werd ik heel nauw betrokken met de moord en alle omstandigheden die daartoe hebben geleid, ook emotioneel.
Stempel
Stilzitten of berusten nadat onze landelijke, maar tevens ook toeristische gemeente (bedevaartsoord), op enkele dagen tijd en wellicht voor een aanzienlijke periode, bestempeld werd als broeihaard van zware criminelen, drughandel en druggebruikers ligt niet in mijn aard. Het heeft er mij niet alleen toe aangezet om na te denken over de mogelijke oorzaken van deze gruwel maar ook om te zoeken naar acties waardoor onze gemeente kan worden behoed van herhaling, laat staan escalatie.
Is de stelling correct dat Moorslede en Dadizele ‘the places to be’ zijn voor dealers en junkies? Ik vrees van wel. Heeft dat zijn gevolgen voor de inwoners en de leef-kwaliteit op onze gemeente? Ik vrees het ook. Dat iedereen die zich hier op straat begeeft ermee wordt geconfronteerd is dan weer overdreven. Maar iedereen is er wel van op de hoogte en op een aantal locaties op ons grondgebied is er echt wel sprake van regelmatige overlast (en angst).
Gevoel van straffeloosheid
Dat ik de wetenschap heb van deze omstandigheden, dat ik het besef heb dat er een bepaalde angst heerst en dat ik daarenboven ook de wil heb om er iets aan te doen, maak het des te frustrerend dat we niet de middelen ter beschikking hebben of krijgen om de toestand aan te pakken en om het wat grof uit te drukken: de ‘grote kuis’ te houden.
In Moorslede heerst al langer een gevoel van straffeloosheid, en dat zorgt dan op zijn beurt voor de ideale habitat voor illegale praktijken. Zoek je een locatie waar weinig of geen politie patrouilleert, waar de komst van de politie gegarandeerd langer duurt dan te tijd om te ontkomen? …U kunt het al raden.
De politie doet haar best
De oorzaak hiervan hoef je niet perse te zoeken bij de politiemensen an sich of bij hun oversten, wel in tegendeel. De intentie bij deze mensen is even groot als de onze om de criminaliteit in de zone te verdringen. Ook bij hen heerst er een gevoel van onmacht vanwege het ontbreken van mensen en middelen. Ook zij kunnen het niet verhelpen dat we niet in een wereld leven waarbij we kunnen rekenen op de ‘Beam me over, Scotty’ uit Startrek.
Een van de oorzaken dat politiemensen meestal niet snel genoeg op de plaats van het delict of ongeval kunnen zijn is de uitgestrektheid van de zone ArroIeper, de grootste zone van West-Vlaanderen. De zone telt 10 gemeenten en strekt zich uit van Heuvelland tot Oostnieuwkerke (Staden) en van Vleteren tot Dadizele (Moorslede).
Dat zorgt ervoor dat efficiënte interventies heel vaak onmogelijk zijn door de politie uit eigen zone. Ik geef een voorbeeld: wanneer 2 ploegen van de politiezone ArroIeper op de baan zijn en ze bevinden zich bijvoorbeeld in Poperinge en Langemark-Poelkapelle, reken dan maar gauw op minstens een half uur tot wanneer ze ter plaatse zijn bij om het even welke ‘calamiteit’ in Dadizele. De kans is nochtans reëel dat 2 kilometer verder een ploeg aan het patrouilleren is van de zone RIHO of Grensleie, die op één, twee, drie ter plaatse zou kunnen zijn.
Maar dat probleem kan zich ook stellen in andere zones: langs de Meensesteenweg in Ledegem is er een overval met zwaargewapende gangsters aan de gang. Misschien is er wel een interventieploeg van ArroIeper of van RIHO in de buurt en bevinden ze zich op een boogscheut van een menselijk drama. Is het niet erg dat ze er zelfs niet van op de hoogte zijn of erger nog, niet mogen ingrijpen?
Snelst adequate hulp
Heel anders en veel logischer is het bij de brandweer. Daar bestaat het systeem, wie snelst op de plaats van het onheil kan zijn, moet uitrukken. Er wordt geen rekening gehouden met de zone waarin de brandweerkazerne zich bevindt of waar de hulpverleners naartoe moeten. Tijd is hun prioriteit nr. 1. Vandaar de term: ‘Snelst Adequate Hulp’. Bijvoorbeeld bij een brand aan de Vijfwegen in Dadizele kan de brandweer van Wervik, brandweerzone Westhoek, het snelst aanwezig zijn en worden ze opgeroepen om zo snel mogelijk uit te rukken. Dit systeem bestaat al geruime tijd en werd volledig in kaart gebracht.
Verstoren van het biotoop
Een van de middelen om het biotoop van druggebruikers, dealers, inbrekers en andere criminelen enigszins te verstoren zou het invoeren kunnen zijn van het systeem ‘Snelst adequate interventie’. Mochten we deze logische manier van uitrukken door de brandweer kunnen vertalen naar de politiezones, dan is de kans groot dat het gevoel van straffeloosheid snel omslaat naar de angst om gepakt te worden. Is er een inbraak in de Roeselaarsestraat in Moorslede, laat de ArroIeper-ploeg die bezig is in Vleteren hun werk ginder verderzetten en laat de politie van RIHO maar komen!
Besluit
Er zijn tal van middelen waarmee ik de problemen in onze gemeente zou kunnen aanpakken maar ik zet de invoering van ‘snelst adequate interventie’ echter bovenaan de lijst omdat ik ervan overtuigd ben dat dit, naast regelmatige patrouilles en het installeren van camera’s, de meest doeltreffende manier is om de imagoschade die werd geleden zo snel mogelijk te doen vergeten en het veiligheidsgevoel bij de bevolking te laten terugkeren.
Laat het tot slot duidelijk zijn dat ik geenszins de samensmelting van de politiezones promoot of aanmoedig. Het verleden leert ons dat dit geen enkele garantie biedt naar een efficiëntere werking en absoluut geen financiële voordelen met zich meebrengt. Beter samenwerken is de boodschap!