Welkom

Speech nieuwjaarsreceptie gemeentepersoneel #moorslede 2016

op . Gepost in Blogs

Geachte genodigden,
Geachte Dames en Heren,
Geachte medewerkers van de gemeente Moorslede,
Geachte schepenen, gemeenteraadsleden,
Geachte OCMW-raadsleden,
Geachte dames en heren van de Politie en brandweer,

Allemaal van harte welkom op het nieuwjaarsfeest anno 2016, u van harte aangeboden door het gemeentebestuur van Moorslede.

Vooreerst wil ik in naam van het college van burgemeester en schepenen jullie allemaal een Gelukkig en Gezond Nieuwjaar toewensen.

Ik wens jullie een jaar met vol levensvreugde, veel plezier, veel geluk met jullie gezin en familie, maar vooral een goede gezondheid.

Beste vrienden,… drie zijn er voorbij, drie hebben we nog te gaan… Ik heb het uiteraard over de jaren van deze legislatuur. Met andere woorden we zijn halfweg. Wellicht gaat het voor sommigen onder jullie te traag, voor de anderen dan weer te snel. Voor mij persoonlijk gaat het toch allemaal wel een beetje te snel.

Het heeft er wellicht veel mee te maken dat wij, met het gemeentebestuur zodanig veel dingen willen doen, zodanig veel dingen willen veranderen en verbeteren, dat er te weinig tijd voorhanden is om alles uit te voeren.

Dat heeft niet alleen zijn gevolgen voor ons, als burgemeester of als schepen, maar ook voor velen onder jullie. De druk op onze medewerkers, de druk op ons gemeentepersoneel wordt soms wel wat hoger dan we zelf zouden willen. Daar ben ik mij ter dege van bewust.

Al is het een jaarlijkse gewoonte, ik ben niet van plan om hier vandaag het lijstje te overlopen van alles wat we het voorbije jaar of de voorbije 3 jaar hebben gerealiseerd. Ik zal ook geen opsomming maken wat we volgend jaar of binnen deze legislatuur nog willen realiseren. Daarvoor kunt u steeds onze meerjarenplanning raadplegen.

Wat ik uitdrukkelijk wél wil doen is… al die mensen bedanken die het ons mogelijk hebben gemaakt te realiseren wat we in de voorbije drie jaar hebben gerealiseerd. Wat ik vanavond wél wil doel is mijn waardering te betuigen tegenover de mensen die de druk vanuit het gemeentebestuur en de druk van buitenaf hebben weerstaan en zich onvoorwaardelijk hebben ingezet ten gunste van onze inwoners… ten gunste van onze gemeente.

Mijn oprechte dank!

Het zal u wellicht niet verwonderen dat ik hoop dat wij de komende jaren evenveel op jullie kunnen rekenen. Dat zal echt wel nodig zijn als we volgend jaar en de jaren daarna het hoofd willen bieden aan alle uitdagingen die op ons af zullen komen. We zullen bijvoorbeeld samen moeten werken aan het vluchtelingenprobleem. Of we het nu willen of niet, er zal op dat vlak meer en meer verwacht worden van de gemeenten. Dat zal inspanningen vragen van jullie allemaal.

Een tweede voorbeeld is de fusies van gemeenten. Steeds meer is daar sprake van. Als burgemeester zeg ik daar resoluut NEEN tegen. Ik ben er van overtuigd dat Moorslede het ALLEEN kan redden, zonder samen te smelten. Zonder op te gaan in een groter geheel. We hebben in onze gemeente alles wat we moeten hebben. We hebben zelfs een zwembad!

Maar dat zwembad is er het voorbij jaar niet vanzelf gekomen. Dat zwembad is er gekomen dankzij de samenwerking met andere gemeenten. En daar zeg ik resoluut JA tegen… Want samenwerken met andere gemeenten is het enige alternatief voor fusies.

Beste mensen, ik beloof jullie vandaag dat ik de komende jaren alles in het werk zal stellen om zoveel mogelijk efficiënte samenwerkingsverbanden met andere gemeenten te zoeken en op te starten. Maar ook daarvoor zal ik op jullie moeten kunnen rekenen.

Als wij willen dat Moorslede blijft bestaan, dan zullen wij als 1 team aan hetzelfde touw en in dezelfde richting moeten trekken… ik ben ervan overtuigd dat we hierin zullen slagen ook!!

Beste vrienden, ik had het daarstraks over de snelheid waarmee de jaren voorbij vliegen… We zijn inderdaad reeds halfweg de legislatuur en dat heeft zijn gevolgen voor een paar mandatarissen binnen de bestuursmeerderheid.

Ik heb het reeds op een aantal gelegenheden gedaan, maar ik wil ook vanavond nog eens uitdrukkelijk die mensen bedanken die op 1 januari een stapje opzij hebben moeten zetten vanwege de afspraken die gemaakt werden bij de coalitievorming.

Vooreerst wil ik graag Sofie Beernaert bedanken, die gedurende drie jaar, als kersvers gemeenteraadslid, de functie van voorzitter van de gemeenteraad heeft waargenomen en nu de fakkel overgeeft aan Johan Paret. Dank u, Sofie en welkom Johan Paret! (graag uw applaus).

Daisy Decoene, mijn beste schepen van jeugd, cultuur, toerisme, bibliotheek en gemeentelijk patrimonium. Ik zal jou missen! Het schepencollege zal jou missen! Iedereen hier in deze zaal zal jou missen! De ganse bevolking van Moorslede zal jou missen. Kom snel terug!
Graag een daverend applaus voor Daisy!

Daisy werd op 1 januari vervangen door Leen Uyttenhove.
Leen, ik wens jou van harte welkom in het schepencollege. Ik beloof plechtig dat ik jouw achternaam nooit meer zal vergeten en wens jou veel succes! Applaus!

Om te eindigen wens ik jullie hier vanavond verder nog een leuke en aangename nieuwjaarsreceptie en voor volgend jaar veel werkvreugde, geluk en vooral een goede gezondheid.

Ik dank u!