Welkom

Toespraak Nieuwjaarsfeest gemeentepersoneel 10-01-2014

op . Gepost in Blogs

Geachte genodigden,
Geachte Dames en Heren,
Geachte medewerkers van de gemeente Moorslede,
Geachte schepenen, gemeenteraadsleden,
Geachte OCMW-raadsleden,
Geachte dames en heren van de Politie en brandweer,

Allemaal van harte welkom op dit jaarlijkse nieuwjaarsfeest.

In naam van het gemeentebestuur heb ik de eer en het genoegen om jullie een Gelukkig en Gezond Nieuwjaar toe te wensen.

 Een jaar vol liefde en plezier, 

een jaar waarin hopelijk veel van jullie dromen werkelijkheid worden,
een jaar waarin we samen kunnen verder werken aan een betere gemeente.

Alsof het gisteren was stond ik hier vorig jaar op dezelfde plaats jullie het beste voor 2013 te wensen. Ik hoop dat dit voor iedereen ook werkelijkheid is geworden.

De secretaris had mij vooraf verwittigd dat het eerste jaar een verkenningsjaar zou worden, een jaar om alles eens mee te hebben gemaakt als burgemeester en als gemeentebestuur. Ik moet zeggen: veel tijd om te verkennen hebben we niet gehad en we hebben in ieder geval veel meegemaakt. Het was een zeer intensief jaar voor het gemeentebestuur. Dat is wellicht ook de reden waarom 2013 voorbij gevlogen is.

Op de vele nieuwjaarsrecepties van de voorbije week worden mij telkens dezelfde vragen gesteld: Hoe is het eerste jaar als burgemeester verlopen? Ben je tevreden over het voorbije jaar? Was het zoals je had verwacht?

Nee, het was niet zoals ik het mij vooraf had voorgesteld, maar het was leerrijk, heel intensief, en superboeiend, ik kan het iedereen aanbevelen.

Vooral de eerste maanden van de legislatuur waren heel intensief en eerlijk gezegd, bijna niet te doen: iedereen wil jou leren kennen, wil zijn of haar organisatie voorstellen, hun werking toelichten, hun ideeën komen voorstellen.
Van een aantal vergaderingen wordt je als burgemeester ambtshalve voorzitter, terwijl je de helft van de mensen aan tafel niet kent.

Van veel instanties wist ik niet eens het bestaan ervan.

En dan die afkortingen:

BOC, HOC, MAT, NIP, GIS, CP-Opps, CRAP, RUP, VLAREM, ANB, LOK , MORACULI, ZEN…

Het spijt me, maar van een aantal weet ik nog steeds niet waar ze voor staan.

Gelukkig zijn jullie er allemaal om mij hierbij te helpen.

De secretaris heeft het er al over gehad, naast de confrontatie met onnoemelijk veel sneeuw in het begin van 2013, lagen ook heel wat moeilijke dossiers op tafel.

  • ·        de planning van de dorpskernvernieuwing
  • ·        het zoeken naar een oplossing voor onze zwembaden
  • ·        het zoeken naar een geschikte locatie voor het recyclagepark
  •  ·        de kennismaking en invulling van de beleids- en beheerscyclus,
  • ·        het opstellen van de meerjarenplanning waarbij we gezorgd hebben voor het behoud van het aantal medewerkers en waarbij we de belastingen niet hoeven te verhogen, in tegenstelling tot vele andere gemeenten in onze regio. Wij hebben daarentegen ervoor gezorgd dat de beschikbare financiële middelen ten volle worden aangewend om het welzijn van al onze inwoners te verbeteren.
  • ·  Tot slot werden  we geconfronteerd met de aanvraag voor 9 windturbines en de verwerking van duizenden bezwaarschriften.

In eerste instantie wil ik het college: Daisy, Mia, Ward, Pol, Geert en Bart van harte bedanken om samen, tijdens de meer dan 50 colleges en tal van andere vergaderingen, deze dossiers te behandelen en tot een goed einde te brengen.

Een woord van dank ook aan de Secretaris Kristof die de colleges telkens met zijn ervaring en deskundigheid in goede banen wist te leiden.

Maar zonder de medewerking van jullie allemaal hier aanwezig hadden wij deze uitdagingen nooit tot een goed einde gebracht.

In naam van mijzelf als burgemeester en uit naam van alle schepenen wil ik jullie hiervoor uitdrukkelijk nog eens bedanken.

Wij hopen uiteraard dat we verder op jullie inzet mogen rekenen want als 2013 een planningsjaar was, dan wordt 2014 het jaar van de opstart van vele projecten: ik noem hier even de belangrijkste: de dorpskernvernieuwing van Moorslede, de uitbreiding van de gemeentelijke basisschool, de renovatie van het zwembad van Moorslede en de bouw van nieuw recyclagepark.

Er voor zorgen dat al deze projecten in goede banen worden geleid. En er voor zorgen dat alles zo goed mogelijk gecommuniceerd wordt naar de bevolking. Dat worden ongetwijfeld de 2 grootste uitdagingen van 2014.

Ik ben ervan overtuigd dat ik hier volgend jaar opnieuw zal staan om jullie te bedanken voor de inspanningen die jullie hiervoor hebben geleverd!

Nogmaals een Gelukkig en Gezond Nieuwjaar voor jullie allemaal, waarin respect, openheid, vriendschap, collegialiteit, inzet en samenhorigheid een centrale rol kunnen spelen.

Dank u wel.